BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

ahlan wasahlan

Sunday, November 13, 2011

~In Tansurulloha Yansurkum~

Assalamualaikum..Pejam celik,pejam celik, tirai sesi pengajian tahun 2011 sudah hampir ke penghujungnya.Hanya tinggal beberapa hari sahaja lagi berada di selatan tanah air ini bagi menghabiskan imtihan dan pulang ke rumah.Misi dakwah seterusnya menanti di bumi Pahang.Semoga Allah memudahkan urusan di kampung halaman.Terasa baru shj melangkah masuk ke program ijazah ini.Dengar mcm gah je kan program ijazah.Tak tahulah ilmu yang dipelajari fis sutur au fis sudur.Harap-harap,apa yang dipelajari fis sudur dan dapat diaplikasikan dalam pengajaran kepada anak-anak didik kelak.

$pkšr'¯»tƒ z`ƒÏ%©!$# (#þqãZtB#uä bÎ) (#rçŽÝÇZs? ©!$# öNä.÷ŽÝÇZtƒ ôMÎm6s[ãƒur ö/ä3tB#yø%r& ÇÐÈ
 Wahai orang-orang Yang beriman, kalau kamu membela (ugama) Allah nescaya Allah membela kamu (untuk mencapai kemenangan) dan meneguhkan tapak pendirian kamu.

Surah Muhammad ayat 7 inilah menjadi ubat dan motivasi  kepada saya dan juga kpd yg bergelar da’ie.Setiap kali saya terasa bebanan dalam dkwah ini dek kerana timbunan assignment dan exam.Ayat inilah yang akan saya tadabbur.Sungguh hebat ayat2 dari Allah utk hambanya.Dakwah No 1 tetapi belajar bukan No 2.Ini bermakna ia mestilah berjalan seiring.Selalu juga saya berada dalam dilema.Antara program dakwah dan exam nak dkt atau assignment yang belum selesai.Dan saya pasti inilah juga yg menjadi dilema kepada sahabat say diluar sana.Setiap kali berada dlm dilemma inilah,saya akan ingt kembli ayat ini.Intansurullohayansurkum……Ya Allah,sungguh indah ayat motivasi dariMu.Memang benar!Allah menolong hambanya yang menolong tegakkan Islam.Segala2nya Allah permudahkan.Assignment yang bertimbun dapat disiapkan dan dihantar pada waktunya.Inilah bukti yang Allah tunjukkan kpdaku ttg ayat yang Allah janjikan ini.

Sahabat2 sekalian,
Kita bukan berada di zaman Abrahah atau zaman2 nabi sebelum Nabi Muhammad dimana zaman yang menghasilkan kemenanagn tanpa keringat dan syarat.Kita umat terpilih dimana kita lah yang mesti mencetuskan kemenangan Islam tersebut,Usah ditunggu bantuan seperti Ababil pada zaman Abrahah yang menghancurkan tentera2 bergajah yang mahu menyerang kota Mekah.Kerana Apa???Kerana kita Umat yang perlu melalui sunnatullah yang berbeza dari umat2 terdahulu iaitu, ‘Jika kamu menolong agama Allah,nescaya Allah akan menolongmu(mencapai kemenangan)dan meneguhkan kedudukanmu’.Surah Muhammad ayat 7.

Pernah x kita terfikir di benak masing2..Bilakah Islam akan kembali berdaulat dan bilakah kemenangan akan dapat dicapai?
Saudara sekalian,Umat Nabi Muhammad  tidak memperoleh pertolongan tersebut hanya dengan duduk menunggu janji2 kemenangan tersebut.Ya,kita yakin bahawa Islam pasti akan menang suatu hari nnti,Tidakkah kita mahu menjadi sbhgian yang memenangkan Islam itu??Tanya lah iman kita masing2.Kita brdoa saban hari utk kemenangan Islam.’Ya Allah binasakan lah org2 yang zalim menerusi perbuatan jahat mereka’.Tetapi doa itu tidak menampakkan kebenaran sepantas kilat,tiada apa pun perubahan yang berlaku setelah doa itu dibacakan.
Adakah Allah tidak memakbulkan doa kita itu????
Tidak wahai sahabat2 seakidahku.Allah pasti memakbulkan doa tersebut.Tetapi mesti dengan gerak kerja,bukan hanya menunggu mukjizat dan menunggu turunnya Imam Mahdi.Seorang aktivis gerakan Islam mestilah mendokong ayat. ‘Jika kamu menolong agama Allah,nescaya Allah akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu.’

Hebat kan ayat tersebut sebagai motivasi pada kita.Umat Islam lah yang akan masuk ke dalam syurga terlebih dahulu sebelum umat2 sebelumnya.Kerana apa??Kerana umat Islam perlu mujahadah yang lebih dan melakukan gerak kerja tanpa mengenal erti penat.Usahlah kita rasa kerja dakwah ini membebankan.
Ayah saya selalu ingtkan…Kita adalah umat dakwah.Setiap hari mesti dihiasi dgn dkwah dari bangun tidur sehinggalah kembali utk tidur semula.
Oklah..smpai disini shj coretan saya yang tidak seberapa ini.Doakan kejayaan saya dalam imtihan.

Thursday, September 29, 2011

~Mencari Yang Halal Satu Kefardhuan~

Salam 'alaik kpd semua..Setiap kali ingin memulakan penulisan di blog ini,perkara yang agak rumit utk saya fikirkan ialah ayat permulaan penulisan.Mungkin disebabkan susah nk fikir ayat nak tulis di permulaan menyebabkan saya lambat update blog ini.(alasan je sbnrnya)..

Ok lah,kite jump terus ke tajuk yang saya ingin fokuskan iaitu mencari yang halal satu kefardhuan.Idea utk menulis tentang makanan ni tercetus setelah mendengar siaran di radio IKIM bersama Chef pada 30 September 2011 jam 10 pagi.Tips2 yang diberikan sangat bagus untuk diamalkan oleh setiap muslim.Apa yang terkesan di hati ini ialah chef tersebut mengatakan bahawa sesiapa yang berpeluang untuk berniaga di premis2 seperti di tempat belajar cthnya IPTA n etc mesti grab peluang ni utk melakukan servis yang terbaik kerana jika pelajar tersebut berjaya,peniaga juga berjaya.Mungkin makanan yang halal n bersih tersebut faktor kepada kejayaan tersebut.Peniaga mendapat pahala yang berterusan daripada penyediaan makanan yang halal n bersih n suci.Baru2 ni,banyak berita yang tidak elok yang didengari di telinga ini tentang penyediaan makanan di kafeteria tempat saya belajar.Tahap kebersihan yang kurang memuaskan dan terdapat sedikit keraguan tentang makanan tertentu.Ketahuilah bahawa sebagai org Islam,niat utama kita berniaga ialah utk mencari redha Allah n meramaikan umat Islam dalam perniagaan bukannnya mencari keuntungan semata2.Keuntungan itu boleh diambil kira setelah segala2nya yang disyariatkan telah kita laksanakan.

Bab makanan ni memang kita xboleh lari sebab fitrah manusia adalah memerlukan makanan.Pernah suatu ketika dahulu,seorang ibu saudara saya mengatakan,'Budak2 sekarang ni makin teruk2 mungkin sebab faktor susu.Tgoklah,ibu2 sekrg kbnykannya bekerja dan tidak menyusukan anak.Anak diberi susu formula yang sumbernya daripada lembu.Patutlah ada budak2 sekarang yang perangai macam lembu,dah minum susu lembu dari kecil.'
Memang agak kasar kalau kita baca statement ni.Tapi,apabila fikir semula.Betul juga statement tu.Bagi saya,Ibu bekerja tidak menjadi masalah,asalkan tanggungjawab sbg ibu dilaksanakan denagan sebaiknya.Bukan sesuatu yang mustahil ibu bekerja dapat menyusukan anak tanpa menggunakan susu formula.Banyak contoh yang sudah saya lihat.Orang yang terdekat dengan saya iaitu kakak sulung saya sendiri.Dia pun bekerja tetapi masih boleh menyusukan anaknya.Dia ckp dy xnak bagi susu selain susu ibu kpd anak dy sbb selagi susunya ada dy akan beri.Makanan pertama yang masuk dlm mulut bayi adalah susu ibu.Bermula dari makanan jua lah akhlak2 anak2 akan terbentuk.Usah salahkan mereka jika akhlak mereka tidak elok.Saya sendiri agak ragu tentang status halal susu formula di pasaran.Jadi,menjadi fardu kifayah kepada umat Islam utk menghasilkan produk susu formula yang halal dan bersih.
Hadis ke 6 dalam matan Arba'in oleh Imam An-Nawawi.

'Sesungguhnya yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas dan di antara kedua2nya ada perkara yang samar-samar(syubhah).......................'


Sebelum menutup penulisan ini,saya ingin berkongsi bait lagu yang menjadi inspirasi kepada saya iaitu Lagu Tema Imam Muda yag bertajuk 'HambaMu'.Almost everyday dengar lagu ni kerana lagu ini mempunyai makna yang sangat terkesan di hati iaitu manusia biasa yang menjadi luar biasa...Syukran kpd roomate sbb bagi lirik lagu favourite ni..Bawah ni,antara bait lagunya,nak yang full,antum search sendiri ye..

Ke arah satu perjalanan
Dalam sebuah kehidupan
Demi untuk mengecapi
Hasrat murni di dalam hati


Usaha dengan doa,
Masanya akan tiba,
Dengan restu Ilahi,
Kelak pasti akan ditemui


Suluhkan cahaya di hati terang...
Allah...
Tunjukkan jalan 
Seandainya hilang...Allah
Tagakkan perjalanan 
Yang bakal ditempuh...


Tagakkan semangat bila runtuh,
Setibanya disisiMu ku berserah,
Terimalah
HambaMU Allah.......

#InsyaAllah,kita semua manusia biasa yang mampu menjadi manusia luar biasa apabila mempunyai semangat jihad dan pengorbanan.Kuasa imaginasi,Kuasa Strategis dan Kuasa Pergantungan yang tinggi kepada Allah..

~Generasi Al-Fateh yang dinantikan pada abad ini...~


Thursday, August 4, 2011

~ Semarak Ramadhan..Dari Keimanan menuju Ketakwaan~

Alhamdulillah..syukur kerana masih diberi peluang oleh Allah untuk menjalani bulan Ramadhan pada tahun 1432 hijrah ini.
Kenapa bulan Ramadhan ini adalah dari keimanan menuju ketakwaan?Kita lihat firman Allah dalam surah Al-Baqarah ayat 183 yg bermaksud:
'Wahai orang-orang Yang beriman! kamu Diwajibkan berpuasa sebagaimana Diwajibkan atas orang-orang Yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa.


Taqwa bermaksud melakukan segala suruhan Allah dan meninggalkan segala larangannya.Bulan Ramadhan inilah bulan transformasi kepada kita ke arah ketakwaan kepada Allah.Kita perlu membebankan hawa nafsu kita dengan solat tarawih,qiamullail,menahan diri daripada berkata yg keji dan sbgainya.Apabila kita berjaya menundukkan hawa nafsu kita,insyaAllah segala suruhan Allah dpt kita laksanakan dengan penuh keikhlasan.Usahlah menjadi hamba kepada Ramadhan tetapi jadilah hamba Allah yang istiqamah.Jika di bulan Ramadhan ini kita mampu menghabiskan Al-Quran 30 juzuk,kita cuba istiqamah di bulan lain juga.Peringatan ini kepada diri saya juga.


Pada 1 Ramadhan lepas,alhamdulillah dpt iftor bersama umi dan 3 adik yg lain di rumah.Walaupun hanya sehari sempat berbuka di rumah,saya tetap rasa gembira.Ada satu peristiwa yang agak mengecewakan saya.Semasa berjalan bersama umi di bandar kuantan,saya terpandang seorang lelaki yang sedang makan di belakang restoran.Pada mulanya,husnu zhon.Dalam fikiran saya,maybe dy tu non-muslim.Tetapi,sebaik shj saya n umi memandangnya,jelas kelihatan ketakutan di mukanya dan dia terus bangun.Oh..Islam rupanya.Astaghfirullah.Terfikir juga di fikiran saya,betapa nikmatnya seorang kaum Adam tidak diberikan cuti.Full puasa tidak seperti kaum hawa.Tetapi,masih ada kaum Adam yang tidak puasa.


Bilakah lagi kita nak lihat kaum pemuda ini menguasai dunia seperti Sultan Muhammad Al-Fateh yg merupakan sebaik-baik raja yg berjaya menawan Kota Konstantinople.Dalam dua tiga hari ni,saya membaca semula buku Kuasa kepimpinan Al-fateh tulisan Ustaz Muhammad Syaari.Bayangkan seorang manusia biasa menjadi luar biasa.Semasa membaca buku ni,saya tertanya2..'kenapa pemuda sekarang x jadi macam Al-Fateh?Kalau nak bandingkan dgn Rasulullah,mmg xboleh lah.Jauh sekali n xkan dpt disamakan.Kita bandingkan dgn Al-Fateh yg merupakan manusia biasa.Di mana silapnya pemuda sekarang sehingga tidak boleh menjadi seperti Al-Fateh??Bayangkan pada usia yang sangat muda iaitu 22 tahun sudah berjaya menawan Konstantinople?
Ada pepatah Arab,'Bukan digelar pemuda seorang yg berbangga dengan sejarah ayahnya,tetapi seorang pemuda adalah yang mengatakan ini adalah aku.


Semasa menggali parit utk Perang Khandak di bulan Ramadhan,Rasulullah bersabda,'Konstantinople akan jatuh ke tangan Islam dimana Rajanya adalah sebaik2 raja dan tenteranya adalah sebaik2 tentera.Akhirnya sabdaan nabi ini direalisasikan oleh seorang anak muda yang berimaginasi tinggi,berstrategis,bertakwa dan meletakkan sepenuhnya kebergantungan pada Allah.


Semangat golongan muda ini lah yg diperlukan utk Islam.Inilah asbab Zionis mensasarkan pembunuhan ke arah golongan anak2 kecil di Palestin.Tatkala membaca buku tersebut,terasa berada di zaman tersebut.Kesusahan dipermulaan yang akhirnya membawa kepada kemenangan kepada umat Islam.Kecekalan seorang panglima iaitu Hassan Tullbate yamg mati syahid ketika memacakkan panji di tembok Konstantinople.Kehebatan seorang raja yang memang layak digelar sebaik2 raja kerana akhirnya beliaulah yang terpilih menjadi imam utk mengimami solat kerana beliaulah yang paling layak dek kerana selepas baligh beliau tidak pernah meninggalkan solat fardhu,solat rawatib dan solat tahajjud.Inilah sumber kekuatan kepadanya.Beliau tidak pernah lena tidur kerana memikirkan sabdaan nabi ini.


Saya berharap shbt2 sekalian dapat membaca buku ini yang insyaallah dpt menaikkan semangat antum terutamanya pemuda.
Wahai pemuda!renunglah...Kenapa diri antum masih belum boleh mencapai tahap seperti Al-Fateh ini..


Wahai muslimat!Antunna juga antara penyumbang bagi melahirkan pemuda2 harapan agama yg sentiasa rindukan mati syahid,Peliharalah dirimu daripada sekarang terutamanya dri segi aurat,pergaulan dgn lelaki ajnabi dan sebagainya kerana mungkin kesilapan kita yang akan menyebabkan pemuda2 yang hebat seperti al-Fateh ini tidak dpt dihasilkan.


Wallahu'alam..Salam Ramadhan..Transformasi diri bermula di bulan ini..


Dibawah ini buku yang saya baca.Harganya RM 19 shj.Infaqkan wang antum utk kepentingan Islam.







Saturday, July 16, 2011

Kuatkah aku???

Assalamu'alaikum...walaupun tangan ini berat utk menaip,saya teruskan shj demi  memenuhi permintaan shbt2 yg inginkan blog ni di'update'..1 month ago..itulah yg tertera pada pautan blog saya di blog shbt2..Asifni jiddan..

Petang tadi,sebaik sahaja balik dari Program Kesedaran Kampus Di UTHM,ayah call...
Sebaik shj saya memberi salam dan ayah menjwbnya,ayah terus memberi tazkirah dan kata2 motivasi kepadaku..Jiwa begitu tenang tatkala mendengar tazkirah dari ayah walaupun pendek tetapi mempunyai 1001 makna.Ayah meceritakan sirah sahabat nabi,Saidatina Ali.Bagiamana sbrnya saidina Ali tatkala pulang dan mendapati makanan tiada dirumah.Saidatina Fatimah memberitahu tiada makanan.Saidina Ali terus ke masjid Nabawi utk menunaikan solat sunat.Beliau balik semula ke rumah dan mendapati makanan still xde.Seterusnya,beliau terus menunaikan solat sunat.Slps itu beliau pulang dan mendapati mesin gandum bergerak dgn sendiri dan mengeluarkan gandum yg banyak.Selepas itu,Saidina Ali memegang alat tersebut lalu alat tersebut berhenti.Beliau mendapati hanya ada sebiji gandum shj didalamnya.Perkara ini dimaklumkan kpd Rasulullah.Rasulullah bersabda yang berbunyi ' Jika kamu tidak memegangnya,nescaya ia akan terus berjalan sehingga hari kiamat'.

Daripada yg diceritakan ayah saya ini,apa yang ayah saya ingin smpaikan ialah kite wajib bergantung harap hanya pada Allah.Kun fayakun.Jika Allah kata jadi,maka jadilah..Walaupun ada sebiji gandum,dgn izin Allah banyak gandum yang dapat dihasilkan.Subhanallah..

Ayah terus memberikan kata semangat yang dipetik daripada Sirah Nabawiyyah utk menguatkan lagi semangtku.Selepas menceritakan perihal sakitku yang kembali menyerang kepada ummi,ayah terus menelefon utk memberikan kata2 semangat supaya kuat.Insyaallah,AISYAH KUAT......
Ummi pun selalu menelefon utk memastikan aku dlm keadaan sihat..

Ya Allah,sedikit pun tidak pernah utk aku menyusahkan ummi dan ayah...Tetapi,apa daya ku utk melawannya sendiri..Selepas mengadu padaMu Ya Allah,ummi n ayah menjadi tempat aku mengadu.
InsyaAllah,akan ku lawan sehabis daya..Allah mengetahui yg aku mmpu melwannya..'Dia' xkuat...Aku lagi kuat kerana aku ada IMAN...

Friday, June 3, 2011

~semanis rupa...seindah akhlak~Dedicate to my beloved nephew..

Assalamualaikum shbt2 semua..Syukur Alhamdulillah masih diberikan Allah kesihatan yang baik dan nikmat bernyawa di muka bumi Allah ini..Asif kerana hampir sebulan tidak mencoretkan sesuatu di blog ini.Masyakkoh yg pelbagai berlaku sebelum ini.Laptop rosak dan imtihan antara yg menjadi asbab tidak mengupdate blog selain less ideas to write.Syukran kathir kepada roomateku,Adilah kerana meminjamkan laptopnya sepanjang ketiadaan laptop.
Ok lah..beralih kepada tajuk..Alhamdulillah sudah 4 hari saya bergelar ibu saudara.Pada tarikh 31 Mei 2011 jam 10.40 malam,lahirlah seorang mujahid Islam insyaAllah di bumi Allah ini setelah 9 bulan hidup di dalam rahim ibunya seberat 2.9 kg.Ya Allah sungguh hebat ciptaanMu,seorang makhluk dapat hidup dalam keadaan yg sempit di dalam perut.Subhanallah.Dia telah berjaya melalui 3 alam iaitu alam roh,alam rahim dan sekarang di alam dunia.Kesayuan dan kasih sayang timbul tatkala pertama kali memandang wajahnya.Ya Allah,sungguh bersih dirimu dari sebarang dosa berbanding diri ini yg penuh dengan dosa kepada Allah..Astaghfirullah..
Keesokan harinya,saya mendengar berita di TV3,seorang bayi lelaki dicampak dari tingkat 5 pada tarikh yang sama dengan lahirnya anak saudaraku.Ya Allah,sungguh menyayat hati dan beruntunglah insan yang dilahirkan di dunia ini dengan penuh kasih sayang daripada ibubapa dan org sekeliling.Bersyukurlah kita dengan nikmat yang telah Allah kurniakan kepada kita.Cuba sahabat2 fikirkan kenapa berlakunya perkara2 seperti ini??Penzinaan berleluasa,penderhakaan anak kepada ibubapanya...Allah akan membayar cash terhadap dua dosa ini di dunia..Nauzubillah...

Ayah: Mak saudara tak berdakwah kat baby ni ke???
Tanya ayah sebaik shj saya masuk ke bilik utk menjenguk anak saudaraku.Saya hanya senyum memandang ayah..hehe
Ayah bagitahu,kita wajib kenalkan seorang bayi yg dilahirkan dalam keadaan fitrah ini dengan kalimah2 yang suci.Mesti berdakwah kepadanya..
Ayah: Makhluk tidak berkuasa..hanya Allah yang Maha berkuasa.Tiada apa yang boleh memudaratkan melainkan dengan izin Allah.
Inilah kata2 yang ayah selalu titipkan kepada cucu sulungnya ini..Inilah kalimah2 yang ayah selalu titipkan kepada anak2nya juga.
Umi: Nanti dah besar jadi seorang pendakwah ye.Boleh keluar 3 hari,40 hari macam tok ayah.(panggilan utk ayah)
Umi pun tidak lupa menitipkan kata2 kepada cucunya.

Sekarang ni,k.ma dan kami semua sibuk mencari nama yang sesuai utk anak saudaraku.Sunnah yang dianjurkan mengisytiharkan nama bayi adalah semasa hari ke-7 kelahiran.Pilihlah nama2 yang baik untuk anak2..
Untuk bakal2 ibu...khatam dan hadamlah buku Tarbiyatul Aulad..InsyaAllah...didikan yg dianjurkan Islam akan dipraktikkan utk anak2 pewaris perjuangan Islam.

Sedikit coretan buat anak saudaraku...

Kelahiranmu membawa sinar dan kegembiraan kepada org disekeliling termasuklah ibu saudaramu ini.Doaku padamu agar kegembiraan ini berpanjangan dan kau akan menjadi seorang anak yang soleh,muslih.murabbi,mutarabbi,al-hafiz dsb.Jadilah anak yang berjuang di jalan Allah tanpa mengerti istilah penat seperti Sultan Muhammad Al-Fateh yang menjadi sebaik2 raja yg berjaya menawan kota constantinople dalam usia yg muda.Hiasilah dirimu dgn sifat zuhud sepertimana zuhudnya Uwais Al-Qarni.Cintailah ilmu sepertimana Imam Al-Ghazali.Penuhi dada mu dengan ilmu agar menjadi insan yg berjaya di dunia dan akhirat.Kuatkan jiwamu dan tubuhmu utk menegakkan kebenaran dan menentang kebatilan seperti mana hebtnya Sultan Salehuddin Al-Ayyubi membebaskan Palestin dalam cengkaman Yahudi.Wa akhiran..burulah syahid kerana itulah yg menjadi idaman shbt2 Nabi dan pejuang2 Islam.Amin...


Di bwah ini gmbar yg sempat di upload utk tatapan my sis, Siti Adibah yg berada di Mesir.Satu gmbar je dpt upload sbb line not clear..




Gambar diambil semasa hari ke2 kelahirannya..Mcm muka ayah x???









Thursday, April 14, 2011

Keindahan Alam Ciptaan Ilahi

Alhamdulillah...Alhamdulillah..Alhamdulillah..Masih diberikan kesempatan oleh Allah utk menghirup udara dan menikmati segala keindahan alam yang diciptakan.Syukur,Allah menggerakkan tangan ini utk menaip sesuatu di blog ini setelah beberapa minggu tidak mencoretkan sesuatu.

Alhamdulillah,baru-baru ini diberikan kesempatan utk menjejakkan kaki buat kali pertamanya di bumi Mersing Johor.Sebagai pelajar IPG,Bina Insan Guru adalah program yang wajib utk kami sertai selama 6 semester.Pada 30 Mac hingga 2 April yang lepas,saya dan sahabat2,berpeluang menyertai BIG ke Telok Gorek campsite and chalet di Mersing,Johor.Sungguh indah dan nyaman suasana di sana kerana jauh daripada pencemaran.Kami tidur di dalam khemah dan ditemani dengan deruman ombak yang menenangkan jiwa.Ya Allah,sungguh indah perasaan itu.
Antara aktiviti yang kami ikuti pada hari pertama ialah keyakinan di air.Ini adalah pengalaman pertama saya  melakukan aktiviti ini di lautan yang terbentang luas.Sebelum ini,hanya dibuat di tasik sahaja.Saya dapat belajar bagaimana untuk mengapungkan diri tanpa menggunakan life jacket.Pada mulanya,kurang keyakinan,Tetapi,setelah melakukannya,barulah saya tahu bahawa kita ni boleh terapung di atas air dengan syarat kita berada dalam keadaan tenang.

Selain itu,aktiviti kayak yang sgt menguji keimanan saya dan sahabat saya,Tuan Nor Wahida.Pada mulanya,kami antara yang berada di hadapan,Tetapi,dengan kuasa Allah,kayak kami dibawa arus jauh ketinggalan daripada sahabat2 lain.Hanya Allah yang tahu betapa takutnya kami pada masa itu,Tetapi,menyerah kalah tidak sekali.Kami teruskan berusaha sehingga sampai ke destinasi.Alhamdulillah..Ada juga sahabat2 yang berpasang-pasangan antara lelaki dan perempuan.Ibrahnya di sini,kami dapat buktikan...kalau tidak cmpur lelaki dan perempuan pun boleh selamat dan sampai ke destinasi.Allah kan ada.Mesti letakkan kebergantungan pada Allah.Muslimat POWER...

Semasa mendaki Gunung Arung,hujan sangat lebat.Inilah pengalaman pertama saya mendaki gunung dalam keadaan hujan lebat.Sungguh nyaman udara di atas gunung lagi2 selepas hujan.Dalam keadaan kita mendaki gunung,antara perkara yang perlu dijaga ialah jarak antara lelaki dan perempuan.Walau dalam keadaan apa sekalipun,kita mesti menjaga ikhtilat.Selagi sahabat sesama jantina dapat tolong,usahlah kita minta tolong dengan sahabat berlainan jantina.Ini juga peringatan kepada diri yang sentiasa alpa.
Ilmu yang ingin dikongsi....apabila kita mendaki gunung@tempat yang tinggi,kita digalakkan menyebut Allahuakabar.Hal ini dapat menaikkan semangat kita.Semasa turun,sebutlah Subhanallah...
Bayangkan...berapa banyak pahala yang kita dapat sepanjang kita mendaki sampailah kita turun semula jika kita berzikir???Subhanallah.

Ok lah..setakat ini shj yang dapat saya kongsi dengan semua...di bawah ni,gambar2 yang sempat diupload...




Gambar yang diambil dari puncak Gunung Arong


Makanan yang dimasak di tepi pantai oleh kumpulan saya


Bergambar bersama rakan2 sekelas sebelum pulang

Tuesday, March 29, 2011

~Nice Experience~

Assalamualaikum....dah lama rasanya tidak mengupdate dan menjenguk blog2 sahabat.Kesibukan menguruskan banyak perkara sehinggakan lupa untuk meng'update' blog ini.
Yat yang sentiasa memotivasikan saya ialah,'Kesibukan itu bukan suatu yang perlu dikeluhkan jika ia utk Islam.Jgnlah kita mengeluh dek kerana sibuk dalam mencari redha Allah kerana dengan sibuknya kita dalam perjuangan Islam ini,masa utk kita melakukan sesuatu perkara yang lagho semakin berkurang'.
Beruntunglah bagi mereka yang Allah beri nikmat dalam merasai kesibukan dalam mencari redha Allah.

Baru-baru ini,banyak pengalaman yang ditimba sepanjang melaksanakan Pengalaman berasaskan sekolah (PBS) selama seminggu.Saya memilih SK Pengkalan Tentera yang merupakan sekolah rendah saya dari standard 1 until standard 6.Sudah lama rasanya tidak menjejakkan kaki ke sana.Kali terakhir pada tahun 2009 semasa reunion bersama kawan2 sekolah.
Semasa mula2 menghadiri perhimpunan pada pagi Isnin,rasa sedikit teruja apabila melihat pelajar yang menjadi MC dan berbahasa Inggeris.Kalau zaman saya dulu,tidak pernah pelajar menjadi Mc di hadapan.Lagi2 dalam bahasa Inggeris.Saya difahamkan sekolah ini amat menitiberatkan Bahasa Inggeris sehinggakan ada pertukaran nama bagi kelas dari BM ke BI.Dulu,Berlian,Delima,Intan.......Sekarang sudah jadi Diligent,Intelligent,Tolerent,Confident....

Yang paling seronok apabila berjumpa guru-guru lama.Terharu apabila Cikgu Khairiah yang tidak pernah mengajar saya tetapi pernah jadi jurulatih sms bola jaring masih ingat nama saya walaupun saya tidak memakai name tag.Cikgu2 lain juga ramai yang masih ingat saya walaupun nama xberapa ingat.
Pengalaman selama seminggu ini sedikit sebanyak memberikan saya banyak pengetahuan tentang pedagogi dalam pendidikan.

Di bawah ini sedikit sebanyak gambar2 yang di ambil semasa PBS.

Semasa perhimpunan pagi

Kanak-kanak Prasekolah sibuk membuat latihan


Monday, March 7, 2011

Ujian?? Mehnah?? Tribulasi?? Ibtila'??

Ujian???Mehnah???Tribulasi??Ibtila'???...Sama ke semua ni?
Keempat-empat perkataan ini sebenarnya mempunyai maksud yang hampir sama iaitu sesuatu yang didatangkan oleh Allah kepada hamba2Nya utk menguji tahap keimanan.Bukan perkara yang kita rasa buruk shj yang diklasifikasikan sbg ujian,tetapi perkara yang menyenangkan kita pun dianggap ujian cthnya mempunyai harta yang banyak dsb.

Ya Allah,kenapa aku yang diuji??
Aku tak larat nak hadapi semua ini??

Soalan beginilah yang sering kita persoalkan jika mendapat ujian dari Allah.
Ayat Allah jua lah yang mampu menjawab persoalan2 ini.
Firman Allah dlm surah Al-Ankabut ayat 2 yg bermaksud:
Apakah manusia  mengira bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya mengatakan 'Kami telah beriman'.sedangkan mereka tidak diuji???
Mufassirin menafsirkan bahawa ujian yang dimaksudkan adalah ujian apabila kita menegakkan Islam.


Ya Allah..sungguh terkesan di jiwa ini dgn ayat2 Allah.
Andaikata kita diuji oleh Allah dari segi kesihatan,jodoh,akademik dsb,Ingatlah bahawa segala ujian yg Allah berikan itu hanya semata-mata untuk meninggikan tahap keimanan hamba2Nya.
Bersyukurlah bagi yang menghadapi masalah dari segi kesihatan kerana dgn itu kita akan sentiasa mengingati mati.Kematian itu satu kepastian.Neraka pun pasti bagi kita.Yang tidak pasti adalah sama ada  kita akan masuk syurga.Kerana org yang masuk syurga adalah kerana rahmat dari Allah.Kerana Allah redha padanya.

Teringat saya tentang satu peristiwa di mana ada seorang perempuan yang berpenyakit sawan datang kepada Rasulullah.Dia memohon agar Rasulullah mendoakannya sembuh dari penyakit itu.Apabila dia sawan,seluruh auratnya akan terbuka.Lalu Rasulullah berkata kepadanya,'Pertama,kalau kamu nak sembuh,aku doakan,Kedua,jika kamu sabar syurga bagimu.
Lalu wanita tersebut menjawab,'Aku memilih sabar tetapi aku mohon engkau mendoakan aku supaya jika aku sawan,auratku tidak terbuka.'

Subhanallah..Ya Allah Ya Bari'..Begitu indahnya nikmat kesabaran itu.Apabila makin sakit,kita hendaklah lebih dekat pada Allah.Dengan mengingati Allah,hati akan menjadi tenang.

Sahabat2 seislamku,
Kunci kejayaan hidup adalah sabar dengan ujian dari Allah.Ujian adalah tarbiyah dari Allah..
InsyaAllah..saya kuat dan antum juga kuat.Hadapilah ujian ini dengan berlapang dada.Allah datangkan ujian semata2 utk meninggikan lagi darjat kita disisi Allah.Dan ujian itu mengikut tahap kemampuan kita.Setiap org pasti meghadapi masalah.Andaikata kita diuji dengan ujian yang sahabat kita tempuhi,belum tentu kita boleh hadapinya.Sama2 kita mendoakan kebahagiaan hidup di dunia sebagai jambatan kebahagiaan di akhirat kelak..

Saturday, February 26, 2011

~Telur oh Telur~

Assalamualaikum semua...

Mesti ramai yang tertanya2..knplah tjuk post kali ini telur oh telur..Sebenarnya dah lama saya nak menulis psl telur ni.tp..belum diizinkan Allah..Alhamdulillah.hari ni dapat juga menulis post tentang ini.Jarang saya dengar org xsuke makan telur.Btul x??Majoriti akan suka makan telur.Kalau org kelantan ckp...'make nasik campur telor nge budu pun jadi lah'...
Tp,bukan saya nk cerita pasal makan telur dgn budu.Apa yang dah lama berada di fikiran saya ialah,
'Knapa ramai peniaga2 yang tidak membasuh telur kalau nak buat roti canai,murtabak,benjo n so on..Yang paling ketara saya nampak ialah peniaga roti canai dan benjo(burger telur).Mood saya selalu hilang kalau saya ke tmpat mnjual roti canai or benjo then nampak telur yg masih ada najis  bertempek kat kulit telur.Ya Allah...mmg geramlah kt peniaga2 yg xjaga kebersihan n xpeduli bab2 hukum ni.Kalau ikutkan keberanian..nak je ditegur.Tp,hanya cegah dgn selemah2 iman (HATI).& terus tidak dibeli makanan tersebut.
Hukum makan roti canai yang bercampur dgn najis samalah juga seperti memakan najis=HARAM.
Walaupun kita x tempah roti canai telur,penebar roti canai mungkin telah menyentuh najis pada kulit telur dan kemudian dia menebar roti2 lain.Adakah rezeki yg dia peroleh itu HALAL???

Saya masih ingt masa  zaman kecil2 dulu.Semasa umi berniaga nasi di gerai,ayah memang mewajibkan kami adik beradik basuh telur elok2 sampai  hilang najis.Basuh telur mesti guna span n sabun.Dulu,saya pelik lah juga kenapalah ayah pentingkan hal ni.Saya tanya ayah kenapa mesti basuh guna sabun n bersih2..Ayah cakap,nak bagi org makan mesti bersih2.Rezeki yang kita dapat baru lah halal.Ya Allah,sungguh kagum dengan ayah,Alhamdulillah,kami mendapat tarbiyah dari ayah sejak kecil lagi.

Ya Allah..hati tiba2 rase rindu kat umi,ayah,adik beradik lps dibah call tadi.Rasa rindu nk berbicara dan mendengar kata2 semangat dari dibah.Hampir 3 tahun tidak berjumpa selepas my sis ke Mesir.Dari dlu,saya lah selalu xde klu ada apa2 event dlm keluarga sbb duduk berjauhan utk menuntut ilmu.Saya lah satu2 nya yg xpergi hntar my sis ke airport mse nk ke Mesir.Org terakhir smpi rumah mse hari perkahwinan kakak sulung.Byk lagi lah yang sy selalu ketinggalan.Sedih juga rasa.Saya anggap ini satu cabaran dalam hidup.Berjauhan dengan keluarga ni membuatkan saya rasa lebih berdikari dan matang.Sekarang pun,tercampak ke selatan tanahair.Tp,rasa bersyukur kerana ada kemudahan teknologi bagi menghubungkan kami.Tu pun saya jarang call..
Semoga mahabbah kami sekeluarga membawa ke Syurga..

Tuesday, February 22, 2011

~Berakhirnya MUTTHQSN~

Assalamualaikum shbt2 yang dirahmati Allah sekalian.Sekejap shj masa berlalu pergi.Betullah apa yg Imam Al-Ghazali katakan kepada anak muridnya,perkara yg paling jauh dengan kita adalah masa yang sudah berlalu.Dalam bulan Februari ni,rasenya banyak perkara yg telah berlaku.Ada manis dan ada juga yang pahitnya.Itulah lumrah kehidupan.Dalam kesibukan kita belajar,jgnlah sesekali kita lupa akan tujuan hidup kita iaitu mengabdikan diri kepada Allah.Kesibukan dalam medan dakwah ini adalah satu anugerah dari Allah kepada umat Islam.Kerana dgn kesibukan itu,masa utk kita melakukan perkara yg tidak berfaedah semakin berkurang.

Baru2 ini,bermula pada 10 Februari 2011 sehingga 17 Februari 2011,Jabatan Pendidikan Islam & Moral dengan dibantu oleh pelajar pengajian islam telah menganjurkan satu Majlis Ujian Tilawah Tafsir Hafazan Syarahan Nasyid (MUTTHQSN).Syukran jazilan kepada peserta2 & ajk2 yang terlibat bagi menjayakan majlis tersebut.Semoga dengan usaha kecil ini dapat memberikan kesedaran kepada non-muslim & muslim khususnya tentang keindahan yang terdapat dalam Islam.Sambutan daripada setiap semester amat menggalakkan.Saya diberi tugasan sebagai ajk teknikal.Tetapi,tugas teknikal ni tidak dibuat sebab ajk lelaki labih arif dalam bidang teknikal ini.Hanya menjadi jurukamera pada majlis tersebut.


Tekun ustaz2 mengira markah pertandingan hafazan
                                                            

Kumpulan Nasyid Lelaki mewakili pelajar sem 2 PPISMP


Ustaz2 yang amat dikagumi.Menjadi hakim pertandingan tilawah al-quran

* Syukran jazilan kepada sahabat2 yang bertungkus lumus dalam penyediaan makanan.Walaupun mengalami masyakkoh..alhmadulillah,makanan tetap terhidang..Semoga jasa antum mendapat rahmat dari Allah..Ameen.

Wednesday, February 2, 2011

~Menanti Kepulangan~

Assalamualaikum..Pertama dan selama2nya,kita merafakkan kesyukuran kepada Allah atas nikmat yg telah Allah kurniakan kpd kita iaitu nikmat iman dan Islam dan tidak lupa nikmat kesejahteraan dan keharmonian di tanah air yang tercinta.

Pada 30 Januari yang lalu,saya baru membaca mesej tentang rusuhan yang berlaku di Mesir ekoran rakyat mahukan pengunduran pemerintahnya yg diketuai oleh Husni Mubarak.Sebelum ni,ada juga terbaca di newspapaper tentang anaknya melarikan diri.Tp,masa tu xambil tahu sgt.Tak sgka keadaan boleh jadi seteruk sekarang.Bayangkan...rakyat mana yang sanggup berada di bawah kepimpinan pemerintah yang kejam???Tidak wajib kepada kita taat kpd pemerintah yang kejam dan maksiat pada Allah.
Nabi s.a.w bersabda yang bermaksud,

'Tiada ketaatan kepada pemimpin dalam kemaksiatan kepada Allah.'

Umi di rumah tenang walaupun org diluar sana sibuk risaukan anak2 n saudara mara di sana.Umi cakap,Allah kan ada.Serah pada Allah.InsyaAllah k.bah xde apa2.Solat hajat byk2.Instict seorang ibu.Saya tahu mse mula2 umi nak lpskan dibah ke Mesir,umi dah redha dgn apa yg akan berlaku.
Ayah memang xthu lagi psl berita ni sbb berada di Bangladesh.Alhamdulillah,umi dapat call dibah pada 1 Februari.Dia di Iskandariah alhamdulillah xde apa2...selamat.Cuma ada masa yang xboleh keluar.Lagipun dia dah packing barang.Cuma tunggu arahan utk dibawa pulang.Tp,mereka akan transit di Jeddah dahulu.Smpai di M'sia xtahu tarikh yang sebenar.
Syukur Alhamdulillah.

Hari ni,dapat panggilan bertubi2 daripada saudara2.Mereka risaukan dibah di sana.Smpai pakcik bising2 sbb umi xangkat call.Relaks...Dlm menghadapi perkara ni,kita kena sentiasa tenang dan tabah.
Pakcik saya bgthu,ada kwnnya sampai xselera makan sebab risaukan anaknya di sana.
Hari ni barulah pesawat dari Malaysia dihantar ke sana utk membawa pulang rakyat M'sia ke tanah air setelah mendapat desakan daripada ibubapa terbabit.Akhirnya,kerajaan akur jua dgn suara rakyatnya..Barulah dinamakan rakyat didahulukan..terima kasih kerana menepati tema rakyat didahulukan.
Pelajar2 Mesir akan memulakan sesi pengajian pada 12 Februari ini,tetapi mungkin akan dilambatkan ekoran daripada perintah darurat ini.Ada desas-desus mengatakan universiti Al-Azhar akan bercuti selama 1 tahun.Keputusan ini masih belum diputuskan oleh pihak universiti.Berita ini amat menyedihkan pelajar2 lpsan STAM terutamanya adik lelaki saya.Kalau sahih berita ini,terpaksalah dia menyambung pengajian di Malaysia dulu.Ada hikmah di sebaliknya.

Suasana aman di sebuah pantai di Iskandariah
Tadi,adik mentee saya,najihah yang belajar di Iskandariah online.Keadaannya baik dan sekarang dia tinggal di asrama mara.Jadi,xrasa bahaya.Kalau malam2 ada lah juga dengar tembak-menembak.Katanya,esok curfew 24 jam sebab mybe Jumaat ni ada rusuhan.Wallahu'alam..

Sama2 kita doakan shbt2 kita di sana selamat dan selamat kembali ke M'sia.Semoga Ikhwanul Muslimin mendapat kemenangan di Mesir dan diseluruh dunia am nya.Semoga ruh2 jihad kembali menyinar di bumi Allah..

p/s: xsabar2 menanti kepulangan my sis, siti adibah.

                                          Gambar semasa menanti kehadiran
                                                      new student di airport

Sunday, January 16, 2011

~Tarbiyyah Tunjang Kekuatan~

Assalamualaikum sahabat2 sekalian....
Rasanya masih belum terlambat utk saya ucapkan selamat melangkah ke tahun 2011.Ini merupakan post pertama saya pada tahun ini.Kesibukan dalam melangkah ke alam 'baru' banyak membantutkan kerja meng'update' blog ini.Masih dalam proses menyesuaikan diri dalam melangkah ke peringkat ijazah ini.Banyak ilmu pedagogi perlu dihadam.Nak tak nak,sbg bakal guru, terpaksa lah mentelaah falsafah dan pendidikan di Malaysia,perkembangan kanak-kanak,pedagogi dalam pendidikan islam dan pelbagai lagi subjek yg diperkenalkan dalam PISMP.

Sebenarnya,tugas guru bukan lah hanya mengajar semata-mata.Tetapi diberi tanggungjwb utk mentarbiyyah (mendidik) pelajar2.Jadi,seorang guru wajib mempunyai akhlak yang mulia dan memberi contoh teladan yang baik kpd anak2 didik.Tidak akan ada kesan positif jika seseorang guru menasihati muridnya tetapi dalam masa yang sama dia berkelakuan buruk.Firman Allah dalam surah As-Saff ayat 3:

'Sangatlah dibenci oleh Allah jika kamu mengatakan apa2 yang tidak kamu kerjakan'.


Persoalan saya....Siapakah yang harus dipersalahkan terhadap gejala sosial yang kian menjadi2 dlm klgn remaja masa kini???Ibubapa???Guru???Jiran??Pemimpin???Rakan???
Bagi saya,semua pihak bertanggungjawab terhadap masalah ini???
Puncanya???Tidak menerapkan didikan agama Islam yang sebenar dan kurang mempraktikkan Islam dalam kehidupan...
Yang pertama,didikan daripada ibubapa.Bermula daripada perhubungan yang diredhai Allah...seterusnya,dlm kandungan,semasa kecil,dan dewasa....
Bagaimana utk melahirkan anak yang hebat jika ibubapa sendiri tidak menjaga batas2 pergaulan sblum berkahwin???Dalam kandungan,para ibu dan ayah mestilah sentiasa membaca ayat suci Al-Quran dan perbnyakkan zikir.Apabila anak dilahirkan,berilah didikan agama yang sempurna.Banyakkan berdoa kpd Allah utk kesejahteraan keluarga.Ustaz saya da mengatakan bhw,maslah yg timbul sekarang sbnrnya berpunca daripada ibubapa.Kurang cakna terhadap penguasaan agama islam dlm diri anak2.

Tugas guru selain mengajar ialah menerapkan nilai2 Islam dalam diri anak2 didik.Guru2 wajib memakai pakaian yang mengikut syariat kerana penampilan seorang guru sentiasa diperhatikan oleh pelajar dan dijadikan contoh.

Pemimpin juga amat memainkan peranan penting.Pemimpin yang baik akan sentiasa memastikan Islam dapat disebarkan di muka bumi Allah.Mereka akan membanteras gejala sosial ini dgn pelbagai cara spt mengharamkan konsert2 maksiat,sambutan tahun baru dan sebagainya...
Sabda Nabi Muhammad s.a.w,
'Tiada ketaatan kepada makhluk dalam maksiat kepada Allah'.

 Saya ingin tegaskan disini ialah tarbiyyah.Tarbiyyah amat penting kpd kita.Tanpa tarbiyyah hidup kita kosong.Ada yang mengisi kekosongan itu dgn menyanyi,mendaki gunung,bersiar2,dsb.Tetapi,jiwa tetap terasa kosong.
Apakah sebenarnya yang perlu diisi dalam kekosongan itu??Jwpnnya ialah....mendekatkan diri pada Allah...nescaya hati kita akan tenang.
Berapa ramai yang kita tengok...insan2 yg tercicir dalam tarbiyyah ini..Knp tercicir???Kita tidak diajak atau kita yang melarikan diri???Wa'iya zubillah..
Tanyalah mereka..pasti mereka akan mengatakan ada sesuatu kekosongan dalam jiwa.
 Tarbiyyah bukan segala2nya..tetapi segala2nya bermula dgn tarbiyyah dan segala2nya tidak akan sempurna tanpa tarbiyyah...

Ayuh sahabat!!!Sama2 kita muhasabah diri kembali..Usah gentar dgn ugutan2 insan yang dengki pada Islam..Tegakkan Islam di bumi Allah.Semoga kita menjadi sebaik2 tentera kpd sbaik2 pemimpin,Imam Mahdi..