BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

ahlan wasahlan

Saturday, February 26, 2011

~Telur oh Telur~

Assalamualaikum semua...

Mesti ramai yang tertanya2..knplah tjuk post kali ini telur oh telur..Sebenarnya dah lama saya nak menulis psl telur ni.tp..belum diizinkan Allah..Alhamdulillah.hari ni dapat juga menulis post tentang ini.Jarang saya dengar org xsuke makan telur.Btul x??Majoriti akan suka makan telur.Kalau org kelantan ckp...'make nasik campur telor nge budu pun jadi lah'...
Tp,bukan saya nk cerita pasal makan telur dgn budu.Apa yang dah lama berada di fikiran saya ialah,
'Knapa ramai peniaga2 yang tidak membasuh telur kalau nak buat roti canai,murtabak,benjo n so on..Yang paling ketara saya nampak ialah peniaga roti canai dan benjo(burger telur).Mood saya selalu hilang kalau saya ke tmpat mnjual roti canai or benjo then nampak telur yg masih ada najis  bertempek kat kulit telur.Ya Allah...mmg geramlah kt peniaga2 yg xjaga kebersihan n xpeduli bab2 hukum ni.Kalau ikutkan keberanian..nak je ditegur.Tp,hanya cegah dgn selemah2 iman (HATI).& terus tidak dibeli makanan tersebut.
Hukum makan roti canai yang bercampur dgn najis samalah juga seperti memakan najis=HARAM.
Walaupun kita x tempah roti canai telur,penebar roti canai mungkin telah menyentuh najis pada kulit telur dan kemudian dia menebar roti2 lain.Adakah rezeki yg dia peroleh itu HALAL???

Saya masih ingt masa  zaman kecil2 dulu.Semasa umi berniaga nasi di gerai,ayah memang mewajibkan kami adik beradik basuh telur elok2 sampai  hilang najis.Basuh telur mesti guna span n sabun.Dulu,saya pelik lah juga kenapalah ayah pentingkan hal ni.Saya tanya ayah kenapa mesti basuh guna sabun n bersih2..Ayah cakap,nak bagi org makan mesti bersih2.Rezeki yang kita dapat baru lah halal.Ya Allah,sungguh kagum dengan ayah,Alhamdulillah,kami mendapat tarbiyah dari ayah sejak kecil lagi.

Ya Allah..hati tiba2 rase rindu kat umi,ayah,adik beradik lps dibah call tadi.Rasa rindu nk berbicara dan mendengar kata2 semangat dari dibah.Hampir 3 tahun tidak berjumpa selepas my sis ke Mesir.Dari dlu,saya lah selalu xde klu ada apa2 event dlm keluarga sbb duduk berjauhan utk menuntut ilmu.Saya lah satu2 nya yg xpergi hntar my sis ke airport mse nk ke Mesir.Org terakhir smpi rumah mse hari perkahwinan kakak sulung.Byk lagi lah yang sy selalu ketinggalan.Sedih juga rasa.Saya anggap ini satu cabaran dalam hidup.Berjauhan dengan keluarga ni membuatkan saya rasa lebih berdikari dan matang.Sekarang pun,tercampak ke selatan tanahair.Tp,rasa bersyukur kerana ada kemudahan teknologi bagi menghubungkan kami.Tu pun saya jarang call..
Semoga mahabbah kami sekeluarga membawa ke Syurga..

0 comments: