BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

ahlan wasahlan

Tuesday, July 20, 2010

~Tegar Rokok~

Assalamualaikum kepada sahabat dan sahabiah sekalian..Asif jiddan kepada sahabt yg menanti coretan di blog ini.Rasanya sudah hampir sebulan saya membiarkan blog ini 'bersawang'.Selepas sahaja masuk semester baru ni,setiap hari sibuk dengan tugas2 dan amanah sebagai seorang penuntut.
Syukran jazilan kepada sahabat yang sentiasa memberi sokongan supaya meng'update' blog ni.Hati tidak tenang selagi tidak mengupdate blog ni.

Post kali ini saya cukup tertarik nak berkongsi tentang rokok.Kenapa rokok?
Sejak akhir2 ni sbnrnya saya cukup geram dgn perokok2 ni.Mereka ini seolah-olah tidak menghormati orang awam di sekeliling.Pergi je di mana2 mesti terhidu bau rokok.Kalau pergi makan kat restoran,kalau saya terhidu bau rokok mmg emosi terus x stabil.Mood nak makan pun berkurang.Senang cerita di mna2 shj ada golongan yang tegar merokok ni.Mungkin sbb saya terlampau tidak suka dengan bau rokok ni jadi Allah datangkan ujian kepada saya dengan setiap tempat yang sy pergi mesti terhidu bau rokok.Kalau kita xsuka sesuatu benda tu mesti Allah akan uji kita dengan benda tu.Semoga Allah sentiasa menguatkan hati ini utk menghdapi mehnah.
Sebenarnya ramai lagi masih tertnya2 apakah sebenarnya hukum merokok ni????
Tp,kalau tanya perokok tegar ni mesti dyorg akan jawab makruh.

Apa pula pendapat ulama'2 ????

Syeikh Muhammad bin Sholeh bin ‘Utsaimin
Anggota Lembaga Majlis Ulama Kerajaan Saudi Arabia

“Telah dikeluarkan sebuah fatwa dengan nombor: 1407, tanggal 9/11/1396H, dari Panitia Tetap Lembaga Riset Ilmiah dan Fatwa di Riyadh, sebagai berikut: “Tidak dihalalkan memperdagangkan rokok dan segala sesuatu yang diharamkam karena dia termasuk sesuatu yang buruk dan mendatangkan bahaya pada tubuh, rohani dan harta.Haram berdasarkan ayat Al-Quran surah Al-Baqarah ayat 195 yang bermaksud,
'janganlah kamu mencampakkan diri kamu sendiri dalam kebinasaan'.
Merokok termasuk perbuatan mencampakkan diri kedalam kebinasaan.

Yusuf Al-Qardhawi
Rokok haram kerana membahayakan.Demikian disebut dalam bukUnya 'halal dan haram dalam Islam.Menurutnya,tidak boleh seseorang mEmbuat baHaya dan membalas bahayanya,sebagaimana sabda Nabi yang diriwayatkan ahmad dan Ibnu Majah.qardhawi menambahkan,selain berbahaya,rokok juga mengajak penikmatnya untuk membazir masa dan harta.

Ulama'Mesir,Syria,Saudi
Rokok haram iaitu dengan alasan membahayakan.Diantara yang mendokong dalil ini ialah Sheikh Ahmad as-Sunhawy al-Bahuty dan Sheikh Al-Malakiyah Ibrahim Al-Qaani.dari Mesir,An-Najm al-Gazy dari Syria dan ulama' Mekah Abdul Malik al-Ashami.

Betul ke rokok ada sel darah babi???
Seorang pakar dari Australia mendedahkan satu hasil kajian di Belanda beru-baru ni yang mendakwa menemui sel darah merah babi sebagai kandungan penyekat bahan kimia dalam puntung rokok.
Sudah terng lagi bersuluh,babi adalah benda yang diharamkan dalam Islam.Jgnlah mencari alsan2 yang tidak munasabah wahai perokok2 utk teruskan aktiviti itu.ia bukan shj myushkan diri,tetapi mnyushkan org di sekeliling yang setiap hari terpaksa menghidu bau rokok tu.

Susahlah nak berhenti merokok ni.....
Saya selalu bertanya kepada perokok2 ni..Susah sgt ker nak berhenti merokok ni????
Perokok2 ni akan jawab..
Korg xfaham perasaan kitorg yang dah tegar merokok ni.Susah nak berhenti.
Inilah alasan2 yang selalu diberikan oleh si perokok2 di luar sana.
Mereka hanya pandai berkata susah..tetapi usaha nak berhenti xpernah nak cuba.

Allah berfirman dalam surah Al-Baqarah ayat 216,
'Boleh jadi kamu membenci sesuatu perkara itu padahal ia baik bagi kamu dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu perkara itu padahal ia buruk bagi kamu,Allah lebih mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.'

Andai benar kita seorang muslim dam mencintai Allah,maka tinggalknlah ia wahai hamba-hamba Allah.Berusahalah melawan nafsu itu.
Post ini bukan bertujuan utk mengkritik perokok2 tetapi sekadar peringatan kepada diri dan saudara2 seagama yang disayangi kerana Allah...Hawwil!!!!

0 comments: