BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

ahlan wasahlan

Wednesday, April 14, 2010

Isbiri...Ya Ukhti

Assalamualaikum dan selamat memperbaharui iman.Syukur kehadrat Allah kerana mengurniakan hambanya ini dengan nikmat Iman dan Islam insyaallah.Saya ingin berkongsi sedikit pengalaman yang diperoleh semasa menemani sahabat saya di hospital.
Baru-baru ini,sahabat saya dimasukkan ke dalam hospital kerana beberapa masalah yang dihadapi.Saya cukup bertuah kerana diberikan kesempatan oleh Allah untuk menemani sahabat saya,Shahida sehingga malam.Pada mulanya,kami tidak menyangka dia akan dimasukkan ke dalam wad kerana keadaannya sudah kembali stabil setelah rawatan pada waktu pagi.Apabila kami mengangkatnya masuk ke dalam kereta maktab,malangnya keadaannya kembali serius.Akhirnya,kami mengangkatnya semula masuk ke dalam wad kecemasan.Dua orang daripada sahabat saya telah pulang dan tinggallah saya dan K.Nadiah bagi menemani Ida mendapatkan rawatan.Beberapa minit kemudian,kami mengiringinya ke dalam wad.Saya berasa sedih melihat keadaan sahabat saya.Dia mengerang kesakitan.Ramai yang memerhatikan kami semasa cuba menenangkannya.Beberapa ketika,Najwa dan K.Nadiah membersihkan diri Shahida.Tepat jam 7.50 malam,k.nadiah dan Najwa pulang ke kolej kediaman meninggalkan saya seorang diri untuk menguruskan Shahida kerana hanya seorang sahaja yang boleh menemani pesakit.Sbnarnya,saya agak kekok sikit menguruskan seorang diri.Alhamdulillah,Allah bagi kemudahan kepada saya.
Saya berasa sedikit lega apabila Ida melelapkan mata.Kesakitan yang dialaminya kembali reda.Datang seorang doktor pelatih perempuan dari IMU ke katil Ida.Kami besembang-sembang.Bbrapa ketika,seorang nurse yang agak berumur menegur saya dengan nada yang tinggi.Dia mengatakan bahawa saya tidak boleh menemani sahabat saya pada waktu malam.Saya berasa agak terkejut kerana maklumat yang saya dapat membolehkan saya menemaninya.Jam 10.00 malam saya baru dapat makluman perkara tersebut.Hanya Allah sahaja yang tahu perasaan saya pada ketika itu.Saya rasa cukup2 nak marah dan kalau ikutkan hati dah lama saya tengking nurse tu.Mula2 ckp boleh.Last2 xboleh.Alhamdulillah saya masih boleh bersabar dan hormat nurse tu sbgai orang yg lebih tua.Fikiran tersngatlah buntu memikirkan bgaimn nk blik ke hostel dan meninggalkan Ida yg terlantar sakit itu.Pada waktu malam macam tu,memang susah nak balik.Pada mulanya saya buat endah tidah endah sahaja tapi selepas disuruh oleh pengawal untuk keluar dari wad tu, terpaksa lah keluar dengan perasan yang bercelaru. Setelah cuba meminta tolong daripada senior untuk mengambil saya di hospital,akhirnya ada senior yang ikhlas yang sanggup berkorban masa,tenaga dan keretanya untuk mengambil saya walaupun busy dengan praktikum.

Sebenarnya,melalui cerita yang saya kongsi ini,banyak pengajaran yang boleh diambil.Apa yang saya ingin sampaikan di sini adalah keikhlasan kita dalam sstu perkra terutamanya dalam persahabatan.Klu nak tgk seorang shbt yang betul2 sahabat tengoklah ketika kita dalam keadaan kesusahan.Sanggup membantu walaupun dlm keadaan busy dan letih.Tidak kisah lah siapa org yang ingin dibantu.Sama ada baik dgnnnya atau tidak!!!!

Tidak susah untuk menggembirakan orang lain.Mungkin hanya dengan kata2,mungkin dengan senyuman,ataupun doa.Berilah kegembiraan kepada orang lain,kegembiraan itu akan datang kepada kita semula.
Ha! Tidak lupa juga keikhlasan dalam menjalankan tugas.Kita sebagai umat Islam seharusnya menjalankan tugas dgn penuh ikhlas dan rasa tanggungjawab.Jgn melepaskan batuk di tangga sahaja. Barulah rezeki yang diperoleh itu mnjadi Berkat!!!!

Sepanjang saya menjaga Ida,banyak pengalaman yang diperoleh.Pengalaman ini saya akan apply pada masa akn datang.Rasanya baru beberapa hari lepas saya melihat kegembiraan di wajah Ida.Sekejap sahaja Allah menarik nikmat sihat daripada hambanya.So,kita mestilah menghargai nikmat kesihatan yang diberikan Allah sebelum nikmat itu ditarik.Segala kesakitan yang Allah berikan adalah untuk menghapuskan dosa-dosa kita.Allah tidak akan membebani hamba2Nya jika bukan pada kemampuannya…Sentiasalah berbaik sangka dgn Allah.

*Asif jiddan kepada sesiapa yang terasa.Bukan niat untuk memburukkan tetapi sekadar peringatan kepada diri ini dan sahabat2 sekalian.Jadilah sahabat sejati dulu sebelum kita inginkan seorang sahabat sejati.
عند الشدائد تعرف الاصحاب'
'Pada waktu musibah berat barulah tahu siapakah kawan'

*Syukran jazilan kepada K.Nadiah,Aini,Najwa,ibu bapa najwa kerana sama2 bersusah payah membantu sahabat kita di dalam wad.

*Syukran jazilan kepada K.Azizah dan K.Asyikin kerana bersusah payah mengambil saya pada waktu malam di hospital.

*Wa akhiran,syukran kepada sahabat2 dan senior2 yang prihatin.
*SYAFAKILLAH YA UKHTI, SHAHIDA……


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

1 comments:

Anonymous said...

=)