BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

ahlan wasahlan

Saturday, October 23, 2010

~Sekadar Ingatan pada Sahabat2 dan Diri~

Salam 1 perjuangan.....
Hampir 2 minggu saya tidak meng'update' blog ini.Rasa cemburu sgt dgn shbt2 yg ada kesempatan utk meng'update' blog.Dalam minggu ni,banyak perkara yg berlaku.Ada yang manis dan ada juga yg pahit..Alhamdulillah masih diberikan kekuatan oleh Allah utk menghadapi sgla mehnah.
Sebenarnya,xthu nak tulis apa...
oklah,saya akan brkongi sedikit ilmu.Sejak akhir-akhir ni,banyak berita yg saya dapat drpd shbt2 yg mereka dirisik oleh seseorg...Saya hanya menjadi pendengar dan ada lah sikit2 memberikan nasihat dan pendapat.Tidak pernah ada pengalaman,,jadi xthu nk nasihat apa.Dalam pemerhatian saya,dalam usia sebeginilah org selalu cerita psl kahwin.Tapi yg peliknya,ada sesetengah org berpendapat bhwa klu cerita psl kahwin dalam usia begini macam 'gatal'....Bagi saya x pun.Sebenarnya yang 'gatal' tu org yg 'COUPLE'..bkn org yg belajar ilmu perkahwinan atau yg cerita psl baitul muslim..

Pernah suatu ketika, seorang shbat saya menceritakan perasaan dia pada seseorang.
'Saya rasa lain dah skrg.Dlu,masa saya sekolah agama xdelah rasa mcm ni.Xthulah nak hadapi mcmne.'luah sahabat saya ini.
Rasa mcmne???
Semua kawan2 saya ada couple.So,saya pun rase mcm nak couple...
Beristighfar panjang saya mendengarnya.Terkedu sebentar sbb dulu dialah antara shbt yg pling membenci couple.
'Jangan mcm ni...Allah sedg menguji awk tu.awk insan terpilih utk diuji.Biarlah ujian ni menjadi penguat kpd kite bukan menjadi pelemah kpd kita.Tak de faedah apa2 pun klu awk couple'.Saya cuba menasihatinya.
'Tak thu lah....rase diri xcukup kuat sbb org sekeliling semua mcm tu.'
'Awk kne ingt...jodoh tu Allah adh tetapkan.Klu awk couple sblum kahwin,seolah-olah awk xyakin dgn jodoh dari Allah.Awk nk ke, psgn awk tu org yg p'nh couple ngn org lain??Mesti xnk kan??Sabar...masanya akan smpai.Tumpukan pada study dlu.Itu antara tanggungjawab kita sbg anak dan muslim.Nanti klu awk msuk universiti,ramai lagi org yg akan awk jumpa.
'Insyaallah,saya akan cuba...'

Cerita ni pula berlaku pada seorang lagi sahabat...
'Aisyah,hari tu ada sorang kwn lelaki saya dy ckp nak 'ikat' ngan saya sblum dy pergi overseas'
'Ikat????'Saya berpura2 bertanya.
'A'ah..ikat.
'Ikat mcmne tu???Bukan bertunang kan???
'Bukan....mcm nak chop lah'..
'Tak payahlah...alasan je tu.Sama mcm couple lah tu.Cuma lain ejaan je.Macm nak menghalalkan cara je.Guna perkataan ikat sebab nak nmpak baik sikit padahal sama je.xpayah hiraukan semua tu.
'Ye lah,saya pun rase mcm tu.'
'Sebenarnya,klu mcm tu...boleh timbulkan pnyakit hati..Baik kita jauhkan awal2 sebelum parah.Saya cuba menerangkn.
'Aik..mcm ada pengalaman je'....usik shbt saya.
'Perkara ni biasa berlaku pada remaja2....penyakit hati ni susah nak elak even kita berurusan dalam kerja2 dakwah.Sebelum parah,lebih baik kita cuba hindarkan sblum jeneral syaitan laknatullah menang..

Tu lah sedikit sbnyak yang saya dapat berkongsi dgn antum.Terima kasih pada shbt2 yg sedia berkongsi masalah.Terasa diri mcm Dr.Cinta pulak wlaupun x'mashi' sgt dlm perkara ni.



Sahabat,jatuh cinta itu perkara biasa,itu tndanya ada keistimewaan pd seseorg,apath lg jatuh cinta ats urusan dkwh,namun kte dikahwinkan dgn seseorg bukn sbb jatuh cinta atau saling menyayangi tetapi krn dy JODOH kte y sudah d tetapkan sejak azali,,,,Boleh jadi org yang paling dibenci itu adalah jodoh kita.Jadi,ingatlah janji Allah,perempuan yg baik utk llki yg baik dan llki yg baik utk perempuan yg baik.

0 comments: